Covid-19

Kā notiek Covid-19 izplatīšanās un kā aizsargāt sevi un citus?

Blogs > Mājām > Aktuālais par vīrusiem > Kā notiek Covid-19 izplatīšanās


Vīruss var sīkās šķidrās daļiņās izplatīties no inficētā cilvēka mutes vai deguna klepojot, šķaudot, runājot, dziedot vai smagi elpojot. Tās ir dažāda lieluma šķidrās daļiņas – no lielākiem elpceļu pilieniem līdz sīkākiem aerosolveida pilieniņiem.

 

Citi cilvēki var inficēties ar COVID-19, ja vīruss nokļūst viņu mutē, degunā vai acīs, kas, visticamāk, notiek, ja cilvēki atrodas tiešā vai tuvā kontaktā (mazāk kā viena metra atstatumā) no inficētās personas. [8].

 

Covid-19 Aerosolveida pilieniņu pārnešana

Aerosolveida pilieniņu pārnešana

 

Aerosolveida pilieniņu pārnešana var notikt atsevišķās vietās, it īpaši iekštelpās, ļaužu pilnās un neatbilstoši vēdinātās telpās, kur inficētā persona pavada ilgāku laiku kopā ar citiem, piemēram, restorānos, kora mēģinājumos, sporta nodarbībās, naktsklubos, birojos un/vai dievkalpojumu norises vietās. Pašreiz tiek veikti vēl vairāki pētījumi, lai labāk izprastu apstākļus, kādos aerosolveida pilieniņi tiek pārnesti ārpus medicīnas iestādēm, kurās tiek veiktas īpašas medicīniskas procedūras, ko dēvē par procedūrām, kuru rezultātā rodas aerosolveida pilieniņi.[8]

 

Covid-19 Pārnešana netieša kontakta ceļā

Pārnešana netieša kontakta ceļā

 

Pārnešana netieša kontakta ceļā var izraisīt vīrusa izplatību pēc tam, kad inficētie cilvēki uzšķauda, uzklepo vai pieskaras virsmām vai priekšmetiem, piemēram, galdiem, durvju rokturiem un margām. Savukārt citi cilvēki var inficēties, pieskaroties šīm inficētajām virsmām un pēc tam pieskaroties acīm, degunam vai mutei, ja pirms tam nav nomazgātas rokas.[8]

 

Jāatzīmē, ka viedokļi turpina attīstīties un ir nepieciešams veikt vairāk pētījumu, lai noteiktu, kā notiek pārnešana dažādos apstākļos un dažādās situācijās.

Kāds ir ekspertu viedoklis?

World Health Organization

 

PVO uzskata, ka kontaktēšanās un pilieni ir galvenie pārnešanas ceļi. Pārnešana ar aerosolveida pilieniņiem var notikt konkrētā vidē, jo īpaši iekštelpās, cilvēku pārpildītās un nepietiekami vēdinātās telpās, kur cilvēki pavada daudz laika, piemēram, restorānos.

 

Plašāku informāciju skatiet:

www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-how-iscovid-19- transmitted

ESPKC

 

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ESPKC) uzskata lielākus pilienus par galveno pārnešanas ceļu, netiešu pārnešanu kā iespējamu pārnešanas ceļu un apgalvo, ka “lielāku pilienu un aerosolveida pilieniņu relatīvā nozīme vēl ir neskaidra”.

 

Plašāku informāciju skatiet:

www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/latest-evidence/transmission

EPA

 

EPA uzsver, ka “Domājams, ka COVID-19 izplatās galvenokārt tiešā kontakta ceļā no cilvēka uz cilvēku… Papildus tiešam kontaktam ar inficētiem cilvēkiem un inficētām virsmām, ir iespējams, ka iekštelpās COVID-19 varētu izplatīties ar gaisa pārnestām daļiņām.”

 

Plašāku informāciju skatiet:

https://www.epa.gov/coronavirus/indoor-air-andcoronavirus-covid-19s

Gripas un masalu pārnešana


Gripa

 

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) sniegto informāciju, gripu cilvēku vidū iespējams pārnest trīs veidos. [12]

Kontaktēšanās

 

Tiešs personisks kontakts, piemēram, apskaušanās, skūpstīšanās vai sarokošanās. Netieša kontaktēšanās ar priekšmetu starpniecību – vispirms pieskaroties galdam vai solam, durvju rokturiem, apgaismojuma slēdžiem u.c., un pēc tam pieskaroties degunam, mutei vai acīm.

 

Vairākos pētījumos konstatēts, ka gripas vīruss var izdzīvot ilgākus laika posmus uz dažādām virsmām un īsu laika posmu uz rokām.

Aerosolveida pilieniņi

 

Lai arī šķiet, ka lielākā daļa pārnešanas ar aerosolveida pilieniņiem notiek tuvā attālumā, gripas daļiņas var saglabāties gaisā ilgākus laika posmus un var izraisīt plašāku pārnešanu, jo īpaši vietās, kur uzturas daudz cilvēku.

Elpceļu izdalīti pilieni

 

Šajā gadījumā pārnešana notiek, ja vīrusu nesoši pilieni tiek izplatīti (runājot, šķaudot vai klepojot) apkārtējā vidē un nonāk kontaktā ar cita cilvēka degunu, acīm vai muti. Šie pilieni parasti izplatās nelielā attālumā (1–2 m no izplatīšanās avota).

 

Bieži vien tiek uzskatīts, ka elpceļu izdalīti pilieni ir visbiežāk sastopamais gripas pārnešanas ceļš, lai gan tam ir ierobežoti pierādījumi.

Masalas

 

Masalas ir ļoti lipīgas. Faktiski tās ir tik lipīgas, ka ar tām inficējies cilvēks inficē 9 no 10 viņam apkārt esošajiem cilvēkiem.[13]

 

Pārnešana galvenokārt notiek tiešā veidā no cilvēka uz cilvēku. Šie pilieni var aizkavēties gaisā līdz pat divām stundām.[14]

Kā vīrusi darbojas ārpus ķermeņa?

 

Kā mēs jau zinām, elpošanas, klepošanas, šķaudīšanas un smiešanās gaitā tiek izdalīti sīki pilieni. Nošķaudoties, lielākie pilieni strauji nokļūst 1-2 m attālumā no cilvēka. Sīkākie izelpotie pilieni aizkavējas gaisā un dažu minūšu laikā var pārvietoties 6-8 m attālumā.

 

Tomēr, vīrusam nokļūstot ārpus ķermeņa, vīrusa darbību un izdzīvošanu var ietekmēt daudz un dažādi faktori. Nacionālā veselības institūta Ķīmiskās fizikas laboratorijas pētnieku grupa izdalīto pilienu izplatības turpmāko norisi izskaidro šādi[15]:

  • nonākot apkārtējā gaisā, pilieni strauji izžūst un rezultātā samazinās to lielums;
  • piliena samazināšanās apjoms ir atkarīgs no cieto daļiņu daudzuma mutes dobuma
  • šķidrumā;
  • daļiņu pārvietošanās attālumu un laika posmu, kādu daļiņas pavada gaisā, nosaka, piemēram, (pilienā ietverto) organismu veidi, daļiņu lielums, nosēšanās ātrums, relatīvais mitrums un gaisa plūsma telpās.

 

Nozīmīgi ir arī citi tālāk minētie faktori.

Temperatūra un mitrums

 

Laika gaitā visi vīrusi zaudē infekciozitāti. Infekciozitātes zuduma ātrums lielā mērā ir atkarīgs no temperatūras.

 

Temperatūrā, kas ir zemāka par -35 °C vairākums vīrusu infekciozitāti zaudē ļoti lēni. Augstākā temperatūrā tas notiek daudz ātrāk. Lielākā daļa vīrusu 60 °C temperatūrā kļūst neaktīvi 30 minūšu laikā, bet 100 °C temperatūrā - dažu sekunžu laikā.[17]

 

Tomēr PVO pieņem, ka laika apstākļiem un klimatam nav lielas ietekmes uz vīrusa pārnešanu. “Lai gan temperatūra un mitrums var ietekmēt to, cik ilgi vīruss izdzīvo ārpus cilvēka ķermeņa, šī ietekme ir visai niecīga, ja to salīdzina ar ietekmi, kāda ir cilvēku kontaktēšanās pakāpei.”[17]

UV starojums un radiācija

 

Dažas radiācijas formas, piemēram, rentgena stari, gamma stari un ultravioletie stari, var izraisīt nukleīnskābes, un tādējādi arī vīrusu, bojājumus.[18]

 

Tomēr 2019. gadā veiktajā pārskatā [19] nav konstatēti pētījumi, kuros būtu skaitliski izmērīta UV gaismas efektivitāte gripas pārnešanas samazināšanā.

COVID-19: kā aizsargāt sevi un citus

 

Vadošās veselības organizācijas ir vienisprātis, ka saslimstības ierobežošanu iespējams sasniegt, tikai ievērojot vispārējus higiēnas pasākumus - mazgājot rokas, bieži tīrot virsmas un nepieskaroties sejai.

 

Tomēr, saņemot jaunus zinātniskus pierādījumus un uzzinot vairāk par COVID-19, rodas arvien jauni ieteikumi. Vienmēr iepazīstieties ar jaunākajiem valdības izziņotajiem ieteikumiem.

 

Tālāk apkopoti sabiedrībai paredzētie ieteikumi un to kopējās iezīmes…

ieteikumi kā izvairīties no Covid-19 pretpasākumi
Covid-19 pretpasākumi - Bieži mazgājiet vai dezinficējiet rokas.

1. Bieži mazgājiet vai dezinficējiet rokas.

Covid-19 pretpasākumi - Klepojiet vai šķaudiet saliektā elkonī, nevis plaukstā!

2. Klepojiet vai šķaudiet saliektā elkonī, nevis plaukstā!

Covid-19 pretpasākumi - Izvairieties no pieskaršanās acīm, degunam un mutei.

3. Izvairieties no pieskaršanās acīm, degunam un mutei.

Covid-19 pretpasākumi - Izvairieties no kontaktēšanās ar slimniekiem un uzturēšanās ļaužu pārpildītās vietās.

4. Izvairieties no kontaktēšanās ar slimniekiem un uzturēšanās ļaužu pārpildītās vietās.

Covid-19 pretpasākumi - Tīriet un dezinficējiet priekšmetus un virsmas, kuriem bieži nākas pieskarties.

5. Tīriet un dezinficējiet priekšmetus un virsmas, kuriem bieži nākas pieskarties.

Covid-19 pretpasākumi - Nodrošiniet atbilstošu vēdināšanu; apsveriet filtru izmantošanu.

6. Nodrošiniet atbilstošu vēdināšanu; apsveriet filtru izmantošanu.

Atsauces

 

[8] PVO, Koronavīrusa slimība (COVID-19): Kā tā tiek pārnesta? Atjaunināts 2020. gada 20. oktobrī. https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-how-is-covid-19-transmitted

[10] www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/latest-evidence/transmission

[11] https://www.epa.gov/coronavirus/indoor-air-and-coronavirus-covid-19

[12] PVO, Nefarmaceitiskie sabiedrības veselības pasākumi gripas epidēmijas un pandēmijas ierobežošanai. 2019

[13] https://www.cdc.gov/measles/contagious-infographic.html

[14] www.cdc.gov/measles/transmission.html

[15] Stadnytskyi V, Bax CE, Bax A, Anfinrud P. Pilienu pārnēsāšana pa gaisu runājot un to potenciālais svarīgums SARS-CoV-2 pārnešanā. Proc Natl Acad Sci U S A. 2020;117(22):11875-11877. doi:10.1073/pnas.2006874117

[16] John B. Carter un Venetia A. Saunders. Virusoloģija: principi un lietojumi. John Wiley & Sons, 2007.

[17] https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/qa-detail/coronavirus-disease-covid-19-climate-change

[18] John B. Carter un Venetia A. Saunders. Virusoloģija: principi un lietojumi. John Wiley & Sons, 2007.

[19] PVO, Nefarmaceitiskie sabiedrības veselības pasākumi gripas epidēmijas un pandēmijas ierobežošanai: pielikums: sistemātisko literatūras pārskatu ziņojums. No. WHO/ WHE/IHM/GIP/2019.1. Pasaules Veselības organizācija, 2019

Aktuālais par vīrusiem:

 

3. Kā notiek Covid-19 izplatīšanās un kā aizsargāt sevi un citus

Labākie risinājumi Tavai mājai

Gaisa attīrītāji
 
 

Philips gaisa attīrītāji likvidē vīrusus, baktērijas un alergēnus, atvieglojot alerģijas simptomus.

Gaisa attīrītāji un mitrinātāji
"divi vienā"
 

Uztraucieties par gaisa kvalitāti savā mājā? Gaisa attīrītājs un mitrinātājs "divi vienā" likvidēs alergēnus un nodrošinās optimālu gaisa mitruma līmeni.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Mūsu vietni vislabāk var apskatīt, izmantojot jaunāko Microsoft Edge, Google Chrome vai Firefox versiju.