Kā tiek pārnesti vīrusi

Kā vīrusi tiek
pārnesti?

Blogs > Mājām > Aktuālais par vīrusiem > Kā vīrusi tiekpārnesti?


Vīrusi var tikt pārnesti 6 galvenajos veidos.

Tiešs kontakts

 

Tuvs personisks kontakts, piemēram, apskaušanās, skūpstīšanās un sarokošanās. Ja nejūtaties vesels, tad šādu kontaktu samazināšana ievērojami samazinās iespēju, ka vīruss tiek izplatīts citiem cilvēkiem.

Vīrusa izplatīšanās - tiešs kontakts

Netiešs kontakts

 

TŠādos gadījumos kontakts veidojas, izmantojot citus, mazāk acīmredzamus ceļus, piemēram, inficētu galda piederumu izmantošana, pieskaršanās durvju rokturim vai ūdens krānam..

Vīrusa izplatīšanās - netiešs kontakts

Elpceļu izdalīti sīki pilieni un aerosolveida pilieniņi

 

Klepošana, šķaudīšana, pat dziedāšana – tie visi ir veidi, kādos elpceļu izdalīti sīki pilieni un aerosolveida pilieniņi var nokļūt gaisā. Saskaņā ar PVO datiem pilienu izmērs ir lielāks (>5–10 μm) [4], tādēļ tie tiek pārnesti mazākā attālumā.

 

Aerosolveida pilieniņi ir pilienu kodoli – sīkas daļiņas, kas var uzkavēties gaisā no vairākām minūtēm līdz stundām – pietiekami ilgi, lai tiktu ieelpotas.

Vīrusa izplatīšanās - elpceļu izdalīti sīki pilieni

Ar asinīm pārnesami vīrusi

 

Ar asinīm ir pārnesami tādi vīrusi kā B hepatīts, C hepatīts un HIV. Izplatīšanās notiek pēc kontaktēšanās ar inficēta cilvēka asinīm.

Vīrusa izplatīšanās - ar asinīm

Citi pārnēsātāji

 

Vispazīstamākais pārnesama vīrusa piemērs ir malārija. Šīs reizēm nāvējošās infekcijas pārnes inficētas posmkāju sugas, piemēram, odi, ērces un smilšu mušas.

Vīrusa izplatīšanās - citi pērnēsātāji

Fekāli orālā ceļā

 

Šāda inficēšanās notiek, ja cita persona netīšām norij inficētas fekālijas daļiņas. Arī šāda pārnešana visbiežāk gadās, ja netiek pienācīgi mazgātas rokas, kā arī netieša kontakta veidā – izmantojot skalojamos tualetes podus kopīgās tualetēs vai neievērojot higiēnu ēdināšanas uzņēmumos.

Vīrusa izplatīšanās - fekāli orālā ceļā

Atsauces

 

[4] Pasaules Veselības organizācija. Infekciju novēršana un epidēmijas un pandēmijas potenciāla elpceļu infekciju kontrole veselības aprūpē. Pasaules Veselības organizācija, 2014.

[7a] Baron, Paul. “Gaisa pārnēsātu daļiņu (aerosolveidā) rašanās un uzvedība.” CDC, 2010. https://www.cdc. gov/niosh/topics/aerosols/pdfs/aerosol_101.pdf

[7b] Tellier R. A tipa gripas vīrusa pārnešana aerosolveidā. Jaunās infekciju slimības. 2006; 12(11):1657-1662. doi:10.3201/eid1211.060426

Labākie risinājumi Tavai mājai

Gaisa attīrītāji
 
 

Philips gaisa attīrītāji likvidē vīrusus, baktērijas un alergēnus, atvieglojot alerģijas simptomus.

Gaisa attīrītāji un mitrinātāji
"divi vienā"
 

Uztraucieties par gaisa kvalitāti savā mājā? Gaisa attīrītājs un mitrinātājs "divi vienā" likvidēs alergēnus un nodrošinās optimālu gaisa mitruma līmeni.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Mūsu vietni vislabāk var apskatīt, izmantojot jaunāko Microsoft Edge, Google Chrome vai Firefox versiju.