1
Produkti

Kafijas ievākšanas un pagatavošanas process

Kafijas pupiņas un to veidi

Kafijas pupiņas

 

Līdzīgi kā ar vīnu, pareizo kafijas pupiņu izvēle atkarīga no jūsu garšas izjūtas. Kafijas pupiņu aromāta īpašības atkarīgas no tā, kurā pasaules daļā kafijas pupiņas audzētas.


Nozīme ir arī augstumam virs jūras līmeņa, temperatūrai un pat ievākšanas laikam. Savukārt, grauzdējot kafijas pupiņas, tiek iegūts vairāk garšas nianšu.


Kas attiecas uz kafiju tasītē, svarīgi ir tikai divi pupiņu veidi: Arabica un Robusta.

Arabica kafija

Arabica

 

Izsmalcinātajām Arabica pupiņām ir ārkārtīgi bagātīgs aromāts, un to garša ir maiga un vienlaikus piesātināta.

Robusta kafija

Robusta

 

Ar kofeīnu piesātinātajās Robusta pupiņās stimulējošās vielas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā Arabica pupiņās. Tādēļ kafijai ir stipra, nedaudz rūgta garša.

Kopi Luwak kafija

Kopi Luwak

 

Lai gūtu neparastu gardēžu pieredzi, izmēģiniet augsti novērtētās pupiņas, kas mērojušas garu ceļu caur Indonēzijas civetkaķa zarnu traktu. Šie mangustam līdzīgie zvēriņi mielojas ar kafijas pupiņām un pēc tam tās nesagremotas tiek izvadītas. Gremošanas process pupiņām piešķir izteiktu aromātu.

Kafijas pupiņu aromāti

Svaigi maltas

Ir iemesls, kādēļ mēs mīlam svaigi maltu kafijas pupiņu smaržu. Tas ir tādēļ, ka katrā kafijas pupiņā ir aptuveni 800 dažādi smaržu aromāti: garšvielas, augi, rieksti, dārzeņi, ziedi un augļi.

 

Kafijas pagatavošanas mākslas noslēpums ir spēja iegūt intensīvāko aromātu no katras kafijas pupiņas. Maļot pupiņas, ūdens atbrīvo vairāk vielu, kas nosaka kafijas garšu un aromātu.

Tasīte kafijas

15 minūšu likums

 

Pēc 15 minūtēm maltā kafija zaudē 60% no aromāta.

Tieši tādēļ ieteicams:
• Uzglabāt kafijas pupiņas hermetizētā, tumšā un sausā vietā.
• Izlietot pupiņas 6–8 nedēļas pēc grauzdēšanas.
• Vienmēr malt kafiju tieši pirms tās pagatavošanas.