Pasaulē populārākās kafijas pupiņas. Tās audzē visā Centrālāfrikā un Dienvidamerikā, Āfrikas austrumu krastā un atsevišķos Āzijas apgabalos. Coffea Arabica nepieciešami īpaši augsnes apstākļi, liels augstums (no 600 līdz 2000 metri virs jūras līmeņa) un pareizais līdzsvars starp siltumu un mitrumu.
Vārds, ar kuru apzīmē cilvēku, kurš ir īpaši apguvis dažādu kafijas veidu gatavošanu un pasniegšanu. Šis vārds nāk no itāļu valodas un nozīmē "bārmenis".
Sertifikāts, kas apliecina, ka kafija ir audzēta ēnā, ko rada dabiskais lietusmežu pārsegs. Tas aizsargā lietusmežus no izciršanas, lai audzētu kafiju saulē, tādējādi atšķirībā no audzēšanas ēnā nodrošinot piemērotus apstākļus tikai dažām putnu sugām.
Svaigi uzlietas kafijas smarža, aromāts un pēcgarša.
Gatavais kafijas koka auglis. No šī augļa izņemtās sēklas ir zaļās kafijas pupiņas.
Ja no kafijas atdala 97 % vai vairāk no tās dabīgā kofeīna satura, iegūto produktu klasificē kā bezkofeīna kafiju. Šo maigo stimulantu izdala no zaļām (negrauzdētām) kafijas pupiņām. Ir vairākas atšķirīgas metodes kofeīna izdalīšanai, bet tās visas izmanto ūdeni.
Kafijas filtrēšana jeb maltas kafijas pārliešana ar verdošu ūdeni ir kafijas pagatavošanas veids, kurā maltai kafijai, kas atrodas filtrā, tiek uzliets karsts ūdens. Pēc tam pagatavotais dzēriens pil krūzē vai tasītē.
Kafijas ķiršu žāvēšanai izmanto divas metodes — vai nu žāvēšanu saulē, vai mehāniskā žāvētājā. Cieto, sažuvušo miziņu pēc tam atdala ar rokām vai mehāniski.
Šis process nozīmē to, cik daudz kafijas ūdens izvelk pagatavošanas laikā. Optimālu izvilkšanu nosaka dažādi faktori: pagatavošanas laiks, temperatūra un maluma lielums. Ja izvilktās kafijas ir pārāk maz, tās garša būs skābena, ja pārāk daudz – rūgta.
Fair Trade organizācijas mērķis ir palielināt kafijas audzētāju ienākumus un uzlabot dzīves apstākļus visā pasaulē, it īpaši jaunattīstības valstīs. Šīs organizācijas mērķis ir veicināt ilgtspējību un palīdzēt aizsargāt vidi.
Mocha ir augstas kvalitātes pupiņas no Arabica kafijas koka, kas aug Jemenā. Pupiņu nosaukums radies no ostas pilsētas Mohas (Mocha), kas no 15. līdz 19. gadsimtam bija plaukstoša kafijas eksportētāja. Šīm pupiņām nav nekā kopīga ar šokolādes kafiju, kuru arī dēvē par Mocha.
Ekoloģiskais sertifikāts apliecina, ka kafijas audzēšanā nav izmantoti herbicīdi, pesticīdi, insekticīdi vai komerciāli ražots mēslojums.
Tvaika caurulīte, ko izmanto piena putošanai.
Parasti katrā kafijas ķirsī ir divas pupiņas, bet dažkārt – tikai viena pupiņa. Šīs pupiņas sauc par pupiņogām. Tās tiek augsti vērtētas sava smalkā, spēcīgā aromāta dēļ, un tādēļ, ievācot kafiju, bieži vien pupiņogas šķiro atsevišķi un pārdod dārgāk.
Espresso aparāta komponents ar filtra grozu, kurā pagatavošanas laikā atrodas maltā kafija.
Kafijas ķiršu mīkstuma un ārējās miziņas atdalīšana, lai atsegtu kafijas ķiršus mitrā apstrādes procesa laikā uzreiz pēc kafijas ķiršu novākšanas.
Starptautiska bezpeļņas organizācija, kas strādā, lai saglabātu bioloģisko daudzveidību un nodrošinātu piemērotus augšanas apstākļus. Kafija, kam piešķirts šis spiedogs, ir iegūta saimniecībās vai mežos, ko sertificējusi Lietusmežu asociācija, vai arī tajā ietilpst sastāvdaļas ar šo sertifikātu. To dēvē arī par ēnā audzētu kafiju, pretnostatot saulē audzētai kafijai, kuru audzē, izcērtot mežus, tādējādi kaitējot apkārtējai videi.
No Coffea Canephora kafijas koka iegūtas kafijas sugas. Pārsvarā tās tiek audzētas Āfrikas un Ziemeļaustrumāzijas tropiskajos apgabalos un vislabāk aug aptuveni 650 metru augstumā un temperatūrā no 24 ºC līdz 29 ºC.
Maza, piestai līdzīga ierīce, ar kuru espresso aparāta portafiltrā "stampā" (saspiež) malto kafiju. Tā tiek nodrošināts, ka karstais ūdens viendabīgi tiek izspiests cauri ūdenim.
Nefiltrētas un stipras, aromātiskas kafijas pagatavošanas metode. Smalki malta kafija tiek vārīta "cezvē" (kafijas kausiņā) ar ūdeni, parasti pievienojot cukuru. Pēc tam kafiju ielej mazās tasītēs, un pirms dzeršanas ļauj nostāties biezumiem.
Metode, kurā mīkstuma atdalīšanas iekārtas atdala no kafijas ķiršiem sēklas. Lai veicinātu atdalīšanu, kafijas ķiršus vispirms piesūcina ar ūdeni. Pēc tam pupiņas žāvē saulē vai mehāniskos žāvētājos.
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit the Philips USA website.
I understandYou are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit the Philips USA website.
I understand