1
Produkti

Interesanti un noderīgi fakti par kafiju

Grauzdētas pupiņas - tumšākās pupiņās ir mazāk kofeīna

Tumšākā grauzdējumā ir mazāk kofeīna

 

Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.

Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Ir vairāk nekā 50 kafijas sugu

Vairāk nekā 50 sugu

 

Lai gan ir vairāk nekā 50 kafijas sugu, komerciālā kafijas ražošanā tiek izmantotas tikai 2 – Arabica un Robusta. Arabica ir vispopulārākā. 70% kafijas cienītāju tā ir vairāk tīkama nekā Robusta.

Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Lai gan ir vairāk nekā 50 kafijas sugu, komerciālā kafijas ražošanā tiek izmantotas tikai 2 – Arabica un Robusta. Arabica ir vispopulārākā. 70% kafijas cienītāju tā ir vairāk tīkama nekā Robusta.
Lai gan ir vairāk nekā 50 kafijas sugu, komerciālā kafijas ražošanā tiek izmantotas tikai 2 – Arabica un Robusta. Arabica ir vispopulārākā. 70% kafijas cienītāju tā ir vairāk tīkama nekā Robusta.
Kafijas koka ķirši

Kafiju iegūst no ķirša

 

Kafijas pupiņas faktiski ir kafijas koka ķiršu sēklas.

Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Kafiju atklāja kazas

Kafiju atklāja kazas

 

Saskaņā ar afrikāņu leģendu 9. gadsimtā kazu gans Kaldi Etiopijā redzēja, ka viņa ganītās kazas "dejo" pēc kafijas krūma ķiršu baudīšanas.

Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Kafiju var izmantot kā auto degvielu

Kafiju var izmantot kā auto degvielu

 

Kafijas biezumus pārstrādājot var pārveidot tīrā un lētā biodegvielā. Diemžēl šī degviela vēl nav komerciāli izplatīta, tādēļ vēl neiesakām krāt kafijas biezumus!

Pasaulē tiek izdzertas 29 000 tasītes sekundē

900 miljardi tasīšu

 

Aptuveni, cik daudz kafijas tasīšu pasaulē tiek izdzerts katru gadu? 2,5 miljardi tasītes dienā vai 29 000 tasītes sekundē!

Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Kafijas pupiņām ir 800 aromātu īpašības

Vairāk aromātu nekā vīnam

 

Kafijas pupiņās ir 800 garšas īpašību, ko varam noteikt ar garšu. Savukārt vīnam ir tikai 400. Iegūto kafijas aromāta nošu skaitu nosaka zaļo pupiņu grauzdēšanas veids. Tādēļ atrast savu iecienīto kafiju nav tik vienkārši kā izvēlēties vīnu.

Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.
Jo ilgāk pupiņu grauzdē (tā kļūst tumšāka), jo mazāk kofeīna pupiņā paliek.

Kafijas terminoloģija

Arabica
Arabica pupiņas
Pasaulē populārākās kafijas pupiņas. Tās audzē visā Centrālāfrikā un Dienvidamerikā, Āfrikas austrumu krastā un atsevišķos Āzijas apgabalos. Coffea Arabica nepieciešami īpaši augsnes apstākļi, liels augstums (no 600 līdz 2000 metri virs jūras līmeņa) un pareizais līdzsvars starp siltumu un mitrumu.
Barista
Barista gatavo kafiju
Vārds, ar kuru apzīmē cilvēku, kurš ir īpaši apguvis dažādu kafijas veidu gatavošanu un pasniegšanu. Šis vārds nāk no itāļu valodas un nozīmē "bārmenis".
Draudzīgi putniem
Sertifikāts, kas apliecina, ka kafija ir audzēta ēnā, ko rada dabiskais lietusmežu pārsegs. Tas aizsargā lietusmežus no izciršanas, lai audzētu kafiju saulē, tādējādi atšķirībā no audzēšanas ēnā nodrošinot piemērotus apstākļus tikai dažām putnu sugām.
Buķete
Buķete
Svaigi uzlietas kafijas smarža, aromāts un pēcgarša.
Cherry
Cherry
Gatavais kafijas koka auglis. No šī augļa izņemtās sēklas ir zaļās kafijas pupiņas.
Bezkofeīna kafija
Bezkofeīna kafija
Ja no kafijas atdala 97 % vai vairāk no tās dabīgā kofeīna satura, iegūto produktu klasificē kā bezkofeīna kafiju. Šo maigo stimulantu izdala no zaļām (negrauzdētām) kafijas pupiņām. Ir vairākas atšķirīgas metodes kofeīna izdalīšanai, bet tās visas izmanto ūdeni.
Kafijas filtrēšana
Kafijas filtrēšana
Kafijas filtrēšana jeb maltas kafijas pārliešana ar verdošu ūdeni ir kafijas pagatavošanas veids, kurā maltai kafijai, kas atrodas filtrā, tiek uzliets karsts ūdens. Pēc tam pagatavotais dzēriens pil krūzē vai tasītē.
Žāvēšanas process
Kafijas žāvēšanas process
Kafijas ķiršu žāvēšanai izmanto divas metodes — vai nu žāvēšanu saulē, vai mehāniskā žāvētājā. Cieto, sažuvušo miziņu pēc tam atdala ar rokām vai mehāniski.
Izvilkšana
Kafijas izvilkšana
Šis process nozīmē to, cik daudz kafijas ūdens izvelk pagatavošanas laikā. Optimālu izvilkšanu nosaka dažādi faktori: pagatavošanas laiks, temperatūra un maluma lielums. Ja izvilktās kafijas ir pārāk maz, tās garša būs skābena, ja pārāk daudz – rūgta.
Fair Trade
Fair Trade organizācijas mērķis ir palielināt kafijas audzētāju ienākumus un uzlabot dzīves apstākļus visā pasaulē, it īpaši jaunattīstības valstīs. Šīs organizācijas mērķis ir veicināt ilgtspējību un palīdzēt aizsargāt vidi.
Mocha
Mocha pupiņas
Mocha ir augstas kvalitātes pupiņas no Arabica kafijas koka, kas aug Jemenā. Pupiņu nosaukums radies no ostas pilsētas Mohas (Mocha), kas no 15. līdz 19. gadsimtam bija plaukstoša kafijas eksportētāja. Šīm pupiņām nav nekā kopīga ar šokolādes kafiju, kuru arī dēvē par Mocha.
Ekoloģiskas
Ekoloģiskas kafijas pupiņas
Ekoloģiskais sertifikāts apliecina, ka kafijas audzēšanā nav izmantoti herbicīdi, pesticīdi, insekticīdi vai komerciāli ražots mēslojums.
Pannarello
Panarello
Tvaika caurulīte, ko izmanto piena putošanai.
Pupiņoga
Pupiņogas
Parasti katrā kafijas ķirsī ir divas pupiņas, bet dažkārt – tikai viena pupiņa. Šīs pupiņas sauc par pupiņogām. Tās tiek augsti vērtētas sava smalkā, spēcīgā aromāta dēļ, un tādēļ, ievācot kafiju, bieži vien pupiņogas šķiro atsevišķi un pārdod dārgāk.
Portafiltrs
Kafijas portafiltrs
Espresso aparāta komponents ar filtra grozu, kurā pagatavošanas laikā atrodas maltā kafija.
Mīkstuma atdalīšana
Kafijas pupiņu mīkstuma atdalīšana
Kafijas ķiršu mīkstuma un ārējās miziņas atdalīšana, lai atsegtu kafijas ķiršus mitrā apstrādes procesa laikā uzreiz pēc kafijas ķiršu novākšanas.
Lietusmežu asociācija
Starptautiska bezpeļņas organizācija, kas strādā, lai saglabātu bioloģisko daudzveidību un nodrošinātu piemērotus augšanas apstākļus. Kafija, kam piešķirts šis spiedogs, ir iegūta saimniecībās vai mežos, ko sertificējusi Lietusmežu asociācija, vai arī tajā ietilpst sastāvdaļas ar šo sertifikātu. To dēvē arī par ēnā audzētu kafiju, pretnostatot saulē audzētai kafijai, kuru audzē, izcērtot mežus, tādējādi kaitējot apkārtējai videi.
Robusta
Robusta pupiņas
No Coffea Canephora kafijas koka iegūtas kafijas sugas. Pārsvarā tās tiek audzētas Āfrikas un Ziemeļaustrumāzijas tropiskajos apgabalos un vislabāk aug aptuveni 650 metru augstumā un temperatūrā no 24 ºC līdz 29 ºC.
Stampa
Kafijas stampa
Maza, piestai līdzīga ierīce, ar kuru espresso aparāta portafiltrā "stampā" (saspiež) malto kafiju. Tā tiek nodrošināts, ka karstais ūdens viendabīgi tiek izspiests cauri ūdenim.
Turku kafija
Turku kafija
Nefiltrētas un stipras, aromātiskas kafijas pagatavošanas metode. Smalki malta kafija tiek vārīta "cezvē" (kafijas kausiņā) ar ūdeni, parasti pievienojot cukuru. Pēc tam kafiju ielej mazās tasītēs, un pirms dzeršanas ļauj nostāties biezumiem.
Mitrināšanas process
Kafijas mitrināšanas process
Metode, kurā mīkstuma atdalīšanas iekārtas atdala no kafijas ķiršiem sēklas. Lai veicinātu atdalīšanu, kafijas ķiršus vispirms piesūcina ar ūdeni. Pēc tam pupiņas žāvē saulē vai mehāniskos žāvētājos.